Omakotitalon rakentaminen on elämän suurimpia projekteja. Erityisen jännittävää se on silloin, kun koti rakentuu Asuntomessuille. Moni sanoo, että vasta toinen tai kolmas talo täyttää kaikki toiveet. Jere ja Anu Hård halusivat onnistua kerrasta ja siksi tiimiin kootiin huipuammattilaiset huolehtimaan tärkeimmästä. Tavoitteena oli omannäköinen koti ”avaimet käteen” -periaatteella.

Käykää peremmälle, toivottaa Jere Hård, entinen kilpauimari ja nykyinen palomies. Hän haluaa kertoa talonsa tarinan ja antaa vinkkejä rakennusprojektiin ryhtyville ja siitä haaveileville. Pariskunta päätyi Asuntomessuille hyvän sijainnin vuoksi. Metsikköön rajoittuvalla tontilla pilkottaa järvi ja perälle on rakentunut erillinen perinnesaunarakennus paljuineen.

Uudessa kodissa on keittiö, olohuone, kaksi makuuhuonetta, viihdehuone, vaatehuone, kodinhoitohuone, kylpyhuone, sauna ja wc, yhteensä 129 asuinneliötä. Lopputulos on sitä mitä haettiin; yksikerroksinen modernin kodikas talo, jossa on hyvä rentoutua työn vastapainoksi.

sisustusmiehet-18

Hårdien talon kaikista sisustustöistä vastasi Marko Nieminen Keski-Suomen Sisustusmiehet Oy:stä. Marko jatkaa siitä, mihin useiden talopakettien perustoimitus päättyy: hän hoitaa sisustuksen levypinnalta valmiiksi saakka. Nieminen on se henkilö, jonka kädenjälki näkyy vahvasti Hårdien talossa. Hän on hoitanut mm. tasoitetyöt, maalaukset ja tapetoinnin, laatoitukset, märkätilojen vesieristykset, lattia-asennukset, kiintokalusteiden asennuksen, paneloinnit ja listoitukset.

sisustusmiehet-17

Asukkaiden visioiden ja Markon toteutuksen väliin tarvittiin vielä yksi ammattilainen ja hän on sisustussuunittelija Johanna Salminen. Hårdien talo on yksi kolmesta Salmisen ja hänen sisarensa Kati Vuorelan suunnittelemasta Asuntomessukohteesta. ”Messutaloissa haluan tuoda esille jotain uutta”, kertoo Salminen. Asukkaat luottivat suunnittelijan näkemyksiin ja antoivat alusta saakka vapaat kädet luoda kodin, jonka sisustuksessa vintage kohtaa modernin.

sisustusmiehet-16

”Johanna ehdotti meille vaihtoehtoja ja me teimme valintoja”, kertoo Anu Hård. Yhteinen linja löytyi nopeasti: tässä talossa moderni ei tarkoita ultraminimalistista. ”Sisustussuunnittelijana ongin asukkaiden haaveet esille ja huolehdin siitä, että kokonaisuus on ehjä ja harmoninen”, kuvailee Salminen.

Johanna Salminen on erityisen iloinen löydöstään, olohuoneen katseenvangitsijana toimivasta tanskalaisesta vintage-senkistä. Sohvalla lepäilevät rennot tyynyt ovat Hannasista, jolla on pieni messukauppa kohteen 38 yhteydessä.

Sisustus on sekoitus Hårdien omia ja sisustusliike Hannasin huonekaluja sekä suunnittelijan tekemiä kirpputorilöytöjä. ”Halusin, että talo näyttää jo Asuntomessuilla siltä, että siellä asutaan.”

Sisustuksessa nousevat esille erityisesti upeat ruotsalaisen perheyrityksen Mimou-tapetit, jotka laitettiin yhden tehosteseinän sijaan kaikille seinille makuuhuoneissa. Asukkaat ihastuivat näyttäviin tapetteihin, joita saa vain muutamasta liikkeestä Suomessa. Lattioilla on uniikkeja vintage-mattoja. Näiden vaikuttavien elementtien rinnalla varsinainen kalustus tavaroineen pidettiin pienemmässä roolissa.

Tässä projektissa yhteys asukkaan, sisussuunnittelijan ja sisustusasentajan välillä toimi juuri niin kuin pitää. Vaikka väsymys painaa hetkeä ennen avajaisia, antavat jokainen tiimilleen avointa ja rehellistä kiitosta. ”Me ammattilaisina tiedämme, että rakennusprosessi on asukkaalle usein ainutkertainen. Vastuullisuus on sitä, että tehdään juuri niin kuin tekisi itsellekin. Valmistalossa on paljon yksilöllistä”, toteavat Marko Nieminen ja Johanna Salminen. Asukkaat kertovat, että tässä prosessissa on voinut luottaa siihen, että asiat tapahtuvat aikataulun mukaan ja työn jälki on hyvää.

Sisustussuunnittelija-Johanna iloitsi myös asentajan on loistavasta estetiikantajusta. ”Marko on poikkeuksellinen rakentaja ja asentaja, sillä hänellä on silmää ratkaisuille ja hän osaa kysyä oikeassa kohdassa. En olisi useita visioitani uskaltanut toteuttaa kenenkään muun kanssa. Sisustussuunnittelijalle tyypillisesti Salminen työskentelee koko maassa ja välillä tarvittiin etäsuunnittelua- ja ohjausta.

Talon wc-tila on suuri ja laattojen värimaailma jatkaa huoneiden tunnelmaa. Tilassa on erikoisuutena upotetut peilit; Johanna sisustusidea, jonka Marko taidokkaasti toteutti.

Anu sai toteuttaa yhden unelmansa ja sai tilavan vaatehuoneen, jonne Salminen suunnitteli sisustuksen säilytyssysteemeineen. Lopputulos on näyttävä. ”Sisustussuunnitelijan tehtävä on visualisoida asiakkaalle jo matkan varrella, millainen lopputulos on. Ammattilainen tietää myös hinta-laatusuhteet ja osaa etsiä kustannustehokkaita ratkaisuja. Tiedän mitä valintapaniikki on, sillä autan noin 200 perhettä vuosittain sisustusratkaisuissa”, naurahtaa Salminen.

Talo pihoineen on valmistunut vuodessa ja avaimet käteen – ratkaisusta huolimatta puuhaa on riittänyt isäntäväelle autotallin rakentamisen, pihakivetysten ja terassien laiton muodossa. Jere ja Anu näyttävät silmin nähden tyytyväiseltä omaan kotiinsa. Se ei ole luksuslinna, vaan kahden aktiivisen aikuisen ja suloisen Pöysti-koiran elämää varten rakennettu koti. Kunhan messut ovat ohi, alkaa paras vaihe. Nimittäin arki.

Postaus on toteutettu yhteistyössä Keski-Suomen Sisustusmiesten kanssa. Voin täydestä sydämestään suositella yritystä, sillä toimitusjohtaja Marko Nieminen on rakentanut meidän talomme alusta loppuun.

Artikkelin on kirjoittanut Kerttu Pylvänäinen 2014. Julkaistu myös: Modernistikodikas